Kuvat: Kalle Kirjalainen

Blogi

Virta tuo Heinolaan -ongelmajätteitä (otsikkolinkki)

Blogi >>

 .... jatkuu

Monille on äärimmäisen vaikeata hahmottaa, kuinka merkittävästi jätelaitos tulee turmelemaan kaupungin yleisilmettä ja asukkaiden elinympäristöä jopa vuosituhansiksi. Ongelmien mittakaavat näyttävät olevan tyystin hukassa. Oivana esimerkkinä siitä on kaupungin antama kielto puhtaan lumen kippaamisesta Kymenvirtaan, kun samanaikaisesti Kuusakoski Oy suoltaa pitoisuusraja-arvot ylittävät määrät myrkkyjä sisältävät hulevetensä puhdistamattomina luontoon. Edellä kuvattu epäkohta on ollut tiedossa jo vuosia, mutta tilannetta ei ole korjattu. 

Sopii myös muistaa, että raja-arvoja pienemmätkin määrät saasteita kertyvät ympäristöön ja ihmisiin ja niiden vaikutukset tulevat esiin vasta vuosien kuluttua. Lapset ovat erityisen herkkiä ympäristön saasteille. Epäpuhtaudet voivat levitä hyvinkin kauas niiden käsittelypaikasta. 

”Virta vie Heinolaan” – slogan tulee saamaan aivan uuden, tragikoomisen merkityksen. Luonnonkaunis Heinola on ponnistellut ja saavuttanut jo hyviä tuloksia matkailuelinkeinon edistämisessä. Tulevaisuudessa Heinolan markkinoiminen matkailu- ja terveyskylpyläkaupunkina menettää kokonaan uskottavuutensa. Virkistäytyminen Pohjois-Euroopan suurimpiin kuuluvan jätelaitoksen katveessa ei kuullosta erityisen houkuttelevalta. Heinola on nyt tehnyt valintansa.

Hannele Rämö

Rakennusterveysasiantuntija

Heinolan kaupunginvaltuutettu, Heinola NYT

Vieraskynäkirjoitus on julkaistu Itä-Häme-lehdessä viikolla 48

 

 

 

Last changed: 02.12.2013 at 17:14

Back

 

Jaa |

 

Karri Rämö